Zona Balea

Localizare: Pe drumul dintre Sibiu si Fagaras, aproximativ pe la jumatatea distantei se face un drum catre sud, Balea fiind semnalizata cu indicador.

Altitudine: 2035 m

Coordonate: 

N 45.60427 
E 24.6185 

Orientare:
 N,S

DECOLARE PE PARTEA NORDICA

Pe aceasta parte exista 3 locuri de unde se poate decola cu parapanta:

» I. Zona heliport
» II. Varful Paltinul
» III. Varful Netedu

Descriere:

I. Zona heliport
Locul de decolare este destul de ingust si scurt, permitand intinderea a maxim doua parapante simultan.
Panta locului de decolare este abrupta si scurta ceea ce face ca acest loc de decolare sa se adreseze in special pilotilor experimentati.
Acces: Se poate ajunge la locul de decolare cu masina pana la Balea Lac sau cu telecabina de la Balea Cascada.

II.Varful Paltinul
Locul de decolare situat la cota 2400m este larg si lung, permitand intinderea aproximativ a 15-30 de parapente. Panta de decolare,acoperita cu muschi si iarba mica fara nici un obstacol, este accesibila si pilotilor mai neexperimentati desi zona prin natura si amplasarea sa nu este recomandabila pilotilor incepatori. Acest loc de decolare este recomandat la o directie N-V a vantului.
Acces: Accesul spre acest loc de decolare se face pe jos urmarind poteca de la Cabana Balea spre varful Paltinul (aproximativ 60 minute)

III.Varful Netedu
Locul de decolare situat la cota 2351 este larg si lung, permitand intinderea aproximativ a 15-30 de parapente. Panta de decolare,acoperita cu muschi si iarba mica fara nici un obstacol, este accesibila si pilotilor mai neexperimentati desi zona prin natura si amplasarea sa nu este recomandata pilotilor incepatori. Acest loc de decolare este recomandat la o directie N-E a vantului. Acces: Accesul spre acest loc de decolare se face pe jos urmarind poteca de la Refugiul Salvamont spre varful Netedu.(aproximativ 60 minute)

Aterizarea: se poate face la stana dinaintea Cascadei Balea, langa cabana Balea Cascada sau in campie,
in cazul in care va-ti hotarat sa traversati cei 8 km de padure, la intrarea in satul Cartisoara.

DECOLARE PE PARTEA SUDICA

Decolarea pe aceasta parte se face de la cota 2000. Panta de decolare permite intinderea a 3-6 parapante, este acoperita cu iarba mica ceea ce face ca decolarea sa fie usoara si pilotiilor neexperimentati, desi nu este o zona recomandata acestora. Acces:Accesul spre acest loc de decolare se face traversand tunelul de la Balea Lac spre judetul Arges, iar la refugiul Salvamont Arges pe partea dreapta a drumului se poate observa acest loc de decolare Aterizarea: se poate face dea lungul drumului sau la cabana Capra

Posibilitati de cazare: In functie de pretentiile fiecaruia cazarea se poate face incepand de la cort si pana la motel de 3 stele. Cortul se poate intinde la cota 560 m la 2 km dupa iesirea din satul Cartisoara sau sus in zona Balea Lac. Deasemenea cazarea se mai poate face si la cabana Vama Cucului, cabana Balea Cascada, cabana Balea Lac sau la cabana Paltinul.

Perioada cea mai buna pentru zbor: Perioada cea mai propice pentru a desfasura zboruri in aceasta zona este de la inceputul lunii iunie si pana la sfarsitul lunii octombrie.

Nivelul pantei: Panta este recomandata in special pilotilor experimentati.Aceasta zone este recomandata pilotilor care doresc sa faca zboruri cross-country.

Valare - Gura Raului

Localizare: Aceasta zona se afla intre satul Gura Raului si drumul Sibiu Paltinis. La km 28 (Sibiu Paltinis) din drumul principal, la dreapta pe un drum de pamant de 2km se ajunge la locul de decolare.

Altitudine: 1100m

Orientare: NV V NE

Decolarea: este facila, panta moale inierbata. Aterizare: Langa Gura Raului, Valea Sadului, sau la baza pantei ( loc ingust)

Perioada cea mai buna pentru zbor: Primavara, vara.


Cazare: Fiind la doar 7 km de Paltinis, oferta de cazare este foarte mare atat in zona Arenei Platos cat si in Paltinis, de la cabane cu apartamente la hoteluri de 4 stele.

Tocile – Sadu - Magura

Localizare: aceasta zona de zbor situata de o parte si de alta a Vai Sadului se afla la aproximativ 15-17 km departare de Sibiu si practic sunt 2 locuri de zbor diferite:

» 
I. Zona Tocile
» II. Zona Sadu
» III. Magura

I. ZONA TOCILE

Altitudine: 740

Coordonate:

Orientare: N,N-W

Decolarea: locul de decolare este destul de ingust, fapt ce un permite intinderea a mai mult de 5 parapante in acelasi timp.Panta de decolare este putin obstaculata de aceea este o panta accesibila si pilotilor mai neexperimentati.

Aterizarea: se face fara probleme pe platoul de la baza pantei.

Acces: se poate ajunge la decolare cu masina pana la baza pantei iar de acolo pe jos pana la locul de decolare.In urcare usoara se face aproximativ 30-45 minute.

Cazare: se poate face la cort sau la pensiunile si hotelurile din orasul Cisnadie, Sibiu sau Tocile..

Perioada cea mai buna pentru zbor: panta este accesibila pe toata perioada anului dar este folosita mai mult pentru zborurile de intruire.

Nivelul pantei: Panta este recomandata tuturor categoriilor de piloti.

II. ZONA SADU

Altitudine: 746

Coordonate: 

Orientare: N-W, W

Decolarea: locul de decolare este larg, fapt ce permite intinderea a mai multor parapante in acelasi timp(15-20).Panta de decolare este lina ceea ce permite o decolare usoara si pilotilor mai putin experimentati.

Aterizarea: se face fara probleme pe platoul de la baza pantei.

Acces: se poate ajunge la decolare cu masina pana la baza pantei iar de acolo pe jos pana la locul de decolare.In urcare usoara se face aproximativ 45-60 minute.

Cazare: se poate face la cort sau la pensiunile si hotelurile din orasul Cisnadie, Sibiu sau Tocile..

Perioada cea mai buna pentru zbor: panta este accesibila pe toata perioada anului dar este folosita mai mult pentru zborurile de intruire.

Nivelul pantei: Panta este recomandata tuturor categoriilor de piloti.

III. MAGURA

Altitudine: 1276m

Coordonate: 

Orientare: N S

Decolarea: locul de decolare este larg, fapt ce permite intinderea a mai multor parapante in acelasi timp (de ordinul zecilor). Panta de decolare este lina ceea ce permite o decolare usoara, cu un plus de atentie pe partea nordica unde padurea limiteaza spatiul de alergare pentru decolare.

Aterizarea: pe fata nordica se face la panta de scoala de la Tocile iar pe partea sudica pe Valea Sadului.

Acces: se poate ajunge la decolare cu masina pana la baza pantei (Tocile) iar de acolo pe jos pana la locul de decolare. In urcare pe jos se face aproximativ 120 minute. Exista si o varianta de urcare cu masini offroad cu acces din Rasinari.

Cazare: se poate face la cort sau la pensiunile si hotelurile din orasul Cisnadie, Sibiu sau Tocile..

Perioada cea mai buna pentru zbor: primavara vara. Desi mai greu accesibila, aceasta decolare ofera conditii excelente de zbor termic

Nivelul pantei: Panta este recomandata pilotilor experimentati.